Διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά

φορμα ιουν 2011Μήπως τα κακομαθαίνουν;

Ως γονείς μπορεί να ήταν αυστηροί. Ωστόσο όταν πρόκειται για τα εγγόνια τους τα χατίρια είναι αμέτρητα και το «όχι» άγνωστη λέξη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καλοκαιρινές τους διακοπές. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει αυτόν των γονέων. Σαφώς θα πρέπει να τεθούν κάποιοι βασικοί κανόνες από τους γονείς αλλά οι παππούδες έχουν το δικαίωμα να «κακομαθαίνουν» τα εγγόνια τους, σε απλά καθημερινά ασήμαντα αιτήματα, όπως πχ ένα παγωτό, ένα παιχνίδι, μια βουτιά στη θάλασσα παραπάνω. Αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε είναι να κατευθύνετε την αδυναμία και την ελαστικότητα τους προς όφελός δικό σας αλλά και των παιδιών. Π.χ εάν γνωρίζετε ότι οι παππούδες πρόκειται να αγοράσουν στα παιδιά σας παιχνίδια ή σνακς πείτε τους τι να προτιμήσουν και τι να αποφύγουν.

Θέστε όρια με ελαστικότητα

Προκειμένου να επιτύχετε μια αρμονική συμβίωση μικρών και μεγάλων θα πρέπει εξ αρχής να ορίσετε σαφή όρια, κανόνες και πρόγραμμα επιτρέποντας ωστόσο κάποιες παρεκκλίσεις εκατέρωθεν. Μπορείτε για παράδειγμα να τους επιτρέψετε να δουν ως αργά τηλεόραση αρκεί να πέσουν μετά για ύπνο την ώρα που θα τους πει ο παππούς και η γιαγιά. Γενικότερα δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι είναι μεν θεμιτό να υπάρχει ένα πιο χαλαρό σύνολο κανόνων στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς για το διάστημα των διακοπών μαζί τους αλλά κάποιοι βασικοί κανόνες θα πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση χωρίς να γίνεται κατάχρηση της καλής διάθεσης των παππούδων. Με αυτόν τον τρόπο θα βγάλετε και τους παππούδες από τη δύσκολη θέση να φανούν «κακοί» αλλά και τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν όσο θα ήθελαν την καλοσύνη τους.

Μην αμελείτε την ασφάλεια

Στα θέματα της ασφάλειας από την άλλη δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ελαστικότητα από κανέναν. Οι παππούδες επωμίζονται τεράστια ευθύνη και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρακούσουν κανέναν κανόνα θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών. Βέβαια δεν θα πρέπει να γίνουν ούτε υπερπροστατευτικοί ούτε καταπιεστικοί γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τα παιδιά να αντιδράσουν θέλοντας να επιστρέψουν σπίτι.

Απόλαυση για όλους

Πέρα από τις ανέμελες στιγμές που περνάει το παιδί στις διακοπές με τους παππούδες, η απομάκρυνση από τους γονείς συμβάλλει σημαντικά στην αυτονομία και την ανεξαρτητοποίησή του. Την ίδια ώρα παππούδες και εγγόνια έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά αναπτύσσοντας ακόμα περισσότερο έναν ξεχωριστό δεσμό. Από την άλλην οι παππούδες νιώθουν χρήσιμοι και δημιουργικοί καθώς προσφέρουν βοήθεια στα παιδιά τους ενώ ταυτόχρονα ανανεώνονται βλέποντας το σπίτι τους να ζωντανεύει από παιδικές φωνές, παιχνίδια και γέλια. Για τους γονείς τέλος, όσο δύσκολο και αν είναι να αποχωριστούν τα παιδιά τους, είναι μια ευκαιρία να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν αλλά και να έρθουν πιο κοντά σαν ζευγάρι.

 

Η τακτική τηλεφωνική επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς είναι απαραίτητη ώστε να όλοι να νιώθουν ήρεμοι και ασφαλείς και η απουσία να είναι λιγότερο έντονη.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Δωρεάν με την εγγραφή σας η σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.

Comments are closed.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Αποκτήστε δωρεάν με την εγγραφή σας τη σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.