Θυμός. Ένα ιδιαίτερο συναίσθημα

Θυμός. Ένα ιδιαίτερο συναίσθημα

Πολλές φορές στη ρίζα της θλίψης και άλλων ληθαργικών συναισθημάτων βρίσκεται ο θυμός.

Όταν δεν έχετε καθόλου καλή διάθεση παρατηρείτε ότι υπάρχει μια επικριτική φωνή μέσα σας που σας κατηγορεί; Νιώθετε ότι απογοήτευσατε τον εαυτό σας παρόλο που καταβάλλατε κάθε δυνατή προσπάθεια; Ο θυμός προς τον εαυτό σας προκαλεί ένα εσωτερικό πόλεμο που σας εξουθενώνει και σας οδηγεί στην απόσυρση ώστε να μην αποτύχετε και ακούσετε ξανά το αυτοκατηγορητήριο.

Πολλές φορές μαζί με το θυμό συνυπάρχει και η κατάθλιψη συνοδευόμενη από συναισθήματα ενοχής, ντροπής.

Έτσι λόγια αγαπημένων προσώπων που προσπαθούν να σας ανακουφίσουν δεν έχουν αποτέλεσμα γιατί μοιάζουν μη ρεαλιστικά. Δεν μπορείτε να νιώσετε ανακούφιση ή να δώσετε το δικαίωμα στον εαυτό σας να λειτουργήσει παρηγορητικά.

Χρειάζεται να τονιστεί ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με αρνητική αυτοαξιολόγηση βασισμένη σε μη ρεαλιστικά κριτήρια τελειότητας.

Η αρνητική αυτοαξιολόγηση ενισχύεται ακόμη περισσότερο ειδικά αν μεγαλώσατε με έναν επικριτικό γονιό που σας έκανε να φοβάστε και να μην μπορείτε να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους που υποτίθεται είχαν ρόλο φροντιστή απέναντί σας. Έτσι λοιπόν εσωτερικοποιήσατε αυτή την επικριτική φωνή και γίνατε καχύποπτοι σε καθέναν που ήθελε να σας φροντίσει.

Το στρες του να υπομένετε αυτή την επικριτική φωνή είναι τόσο επίπονο όπου καταλήγει σε σωματικό πόνο όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, στους μυς, στις αρθρώσεις. Και όλα αυτά γιατί έχει κλείσει η δίοδος κάθε συναισθηματικής ανακούφισης. Αρκετά συχνά αυτή η επικριτική φωνή σας οδηγεί στην απομόνωση όπου καταλήγετε να νιώθετε κενοί, μόνοι.

Αν νιώθετε κενοί, μόνοι στο παρόν τότε αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από το θυμό για την απώλεια μια σχέσης στην οποία βασιζόσασταν.

Μπορεί να αφορά ένα φίλο που πλέον δεν επικοινωνεί μαζί σας, ένα στενό συγγενικό σας πρόσωπο που έφυγε μακριά, η μια επαγγελματική σχέση που έφτασε στο τέλος. Μπορεί να παρατηρήσετε τον εαυτό σας να προσπαθεί να γεμίσει το κενό καταναλώνοντας φαγητό, αλκοόλ ή εργαζόμενοι πολλές ώρες στην προσπάθεια σας να ισορροπήσετε. Ακόμη μπορεί να εξαρτηθείτε από άλλα άτομα καθώς φοβάστε να μείνετε μόνοι.

Αν επίσης μεγαλώσατε προσπαθώντας να ικανοποιείτε τους γονείς σας ή άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα και δεν το καταφέρνατε τότε νιώθατε ανεπαρκείς.

Έτσι προσπαθούσατε όλο και περισσότερο να ανταποκριθείτε σε αυτό που ήθελαν για σας χάνοντας στο τέλος τον εαυτό σας. Καταλήγατε και πάλι να νιώθετε κενοί και φοβισμένοι. Αυτή η συνεχής προσπάθεια για αποδοχή όπου τελικά δε μπορούσατε να ανταποκριθείτε στα υψηλά κριτήρια των άλλων σας οδήγησε σε μια καταθλιπτική κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θωρακίσετε τον εαυτό σας ενάντια στη θλίψη και το κενό με το να μην έχετε ανάγκη κανέναν.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο θυμός σας πηγάζει από το γεγονός ότι δεν μπορούσατε να ανταποκριθείτε στο πρότυπο της τελειότητας των άλλων. Εκεί βρίσκεται και η ρίζα της κατάθλιψης η οποία δημιουργήθηκε εξαιτίας ελλιπούς αποδοχής και φροντίδας στα πρώτα χρόνια της ζωής σας.

Επεξεργαζόμενοι όλα αυτά τα κομμάτια μέσα σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον όπου μπορείτε να εκφράσετε το θυμό, την ντροπή και την ενοχή σας βοηθάτε τον εαυτό σας να βαδίσει στο δρόμο της ψυχικής γαλήνης.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Δωρεάν με την εγγραφή σας η σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.

Comments are closed.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Αποκτήστε δωρεάν με την εγγραφή σας τη σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.