Διατροφικές Διαταραχές

διατροφ διατ

Διατροφικές Διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές που περιλαμβάνουν τους όρους ψυχογενής ανορεξία και ψυχογενής βουλιμία δυσκολεύουν τη ζωή κάποιων ανθρώπων φέρνοντας στην επιφάνεια διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις, χαμένες ψυχικές ισορροπίες. Οι διατροφικές διαταραχές γίνονται η φωνή που εκφράζει τον πόνο που υπάρχει βαθιά στην ψυχή αυτών των ανθρώπων που είναι κυρίως γυναίκες αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και σε άνδρες.

Η ψυχογενής ανορεξία περιλαμβάνει την εικόνα μιας γυναίκας που χάνει όλο και περισσότερο βάρος κάνοντας εξαντλητικές δίαιτες,που οδηγείται σε υπερβολική άσκηση,σε χρήση σκευασμάτων απώλειας βάρους, σε κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας φαγητού με θερμιδομέτρηση προκειμένου να διατηρήσει το ιδεατό βάρος. Στην προκειμένη περίπτωση το ιδεατό βάρος αποτελεί μια διαστρέβλωση της εικόνας του σώματος τους.

Τα αίτια της ψυχογενούς ανορεξίας είναι:

 • ο παράλογος φόβος για τα ποσοστά λίπους στο σώμα
 • η διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος
 • τα λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς
 • οι υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους
 • η τελειοθηρία
 • διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις όπου δεν υπάρχουν σαφή διαχωριστικά όρια στη σχέση κόρης-μητέρας και ο πατέρας είναι συνήθως απόμακρος, ψυχρός.

Η ψυχογενής βουλιμία περιλαμβάνει την εικόνα μιας γυναίκας που έχει την τάση να καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού, ιδιαίτερα λιπαρών γευμάτων σε σημείο που να οδηγείται σε εμετό ή να χρησιμοποιεί καθαρτικά.

Τα αίτια της ψυχογενούς βουλιμίας είναι:

 • το αίσθημα αναξιότητας
 • η χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • η δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων εντός της οικογένειας
 • η επικριτική και τελειοθηρική στάση των γονέων
 • η έντονη ενασχόληση της οικογένειας με το φαγητό μέσα από ακραίες διατροφικές συμπεριφορές ή μέσα από την ενασχόληση με το ιδεατό λεπτό σώμα
 • ο καταπιεσμένος θυμός και η διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος.

Όπως γίνεται κατανοητό το φαγητό αποκτά εχθρικό νόημα. Γίνεται η αιτία του κακού καθώς οι γυναίκες προσπαθούν μέσω αυτού να καταπνίξουν τα συναισθήματά που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Το φαγητό γίνεται το μοναδικό μέσο ελέγχου του σώματός τους όταν δεν μπορούν να ελέγξουν άλλα κομμάτια της ζωή τους. Έτσι ο έλεγχος κατανάλωσης τροφών συνδέεται με το αίσθημα προσωπικής ικανοποίησης και αποδοχής του εαυτού.

Χρειάζεται μεγάλα αποθέματα αγάπης, κατανόησης, ενσυναίσθησης για να είστε κοντά σε αυτά τα άτομα που έχουν καταπνίξει βαθιά μέσα τους ό,τι τους πονά. Η αληθινή ακρόαση αυτών που έχουν να σας πουν, δίχως επίκριση βλέποντας το αυθεντικό ενδιαφέρον σας είναι πολύτιμο στοιχείο στη δημιουργία μιας υποστηρικτικής σχέσης ανάμεσά σας. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη η διαχείριση αυτών των καταστάσεων και απαιτούνται μικρά βήματα προσέγγισης ώστε να ανατραπεί σιγά σιγά το γκρίζο τοπίο που επικρατεί στην ψυχή τους. Γίνεται για αυτά τα άτομα η ζεστή ηλιαχτίδα που θα φωτίσει ξανά τη ζωή τους!

Εικόνα μέσω Flickr.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Δωρεάν με την εγγραφή σας η σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.

Comments are closed.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Αποκτήστε δωρεάν με την εγγραφή σας τη σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.