Θυμός. Εχθρός ή φίλος;

 

Θυμός. Φίλος ή εχθρός

θυμος

Ο πολυσυζυτημένος θυμός, παρεξηγημένος από πολλούς, ανεπίτρεπτος από άλλους, αποδεκτός από μερικούς. Τελικά τί συμβαίνει με αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα, είναι φίλος μας ή εχθρός μας; Ανήκει στη μεγάλη γκάμα των συναισθημάτων που βιώνει κανείς στη ζωή του όταν συναντά καταστάσεις που τον αναδύουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να εξαφανίσουμε το θυμό μας αλλά να τον ελέγξουμε, να μάθουμε από αυτόν και να τον χρησιμοποιούμε ανάλογα με τις περιστάσεις. Θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε 5 σημαντικά σημεία όπου ο θυμός μας είναι βοηθητικός και είναι τα εξής:

  1. Ο θυμός θέτει όρια όταν απειλούμαστε. Όταν διαισθανόμαστε ότι κάτι συμβαίνει λάθος, όπως όταν για παράδειγμα δεν μας συμπεριφέρονται καλά τότε νιώθουμε θυμό. Ο θυμός στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί προειδοποιητικό σήμα ότι χρειάζεται να απομακρυνθούμε από μια κατάσταση όπου ο προσωπικός μας χώρος παραβιάζεται.

  2. Ο θυμός καλύπτει άλλα συναισθήματα τα οποία δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε όπως για παράδειγμα ενοχή, λύπη, ευαλωτότητα, φόβο. Αυτά τα συναισθήματα μας δυσκολεύουν και προτιμούμε να θυμώσουμε παρά να τα νιώσουμε. Έτσι όταν θυμώνουμε θα ήταν καλό να αναρωτηθούμε εκείνη τη στιγμή ποιο συναίσθημα προσπαθούμε να αποφύγουμε.

  3. Ο θυμός μοιάζει με πανοπλία. Ο θυμός απομακρύνει τους άλλους από εμάς και μας δίνει χώρο. Μερικές φορές μπορεί να είναι αποτελεσματικός μηχανισμός άμυνας αν χρειαζόμαστε χώρο. Οι έφηβοι συνήθως χρησιμοποιούν αυτή την τακτική σε καταστάσεις που δυσκολεύονται να χειριστούν.

  4. Ο θυμός μας προετοιμάζει για μάχη. Ο θυμός αυξάνει την αδρεναλίνη σε περίπτωσης επείγουσας προστασίας του εαυτού μας π.χ. αν χρειάζεται να προστατεύσουμε τον εαυτό μας σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από άλλους.

  5. Ο θυμός μπορεί να μας οδηγήσει σε ανεπίλυτα εσωτερικά ζητήματα. Αν υπάρχουν συναισθήματα θυμού όταν σκεφτόμαστε κάποιον μπορεί να υπάρχουν καταστάσεις από την παιδική μας ηλικία που δεν έχουν επιλυθεί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το θυμό για να συνειδητοποιήσουμε πως χρειάζεται να επεξεργαστούμε τα κομμάτια της ζωής μας από το παρελθόν που αναβιώνουν στο παρόν.

Αν ακούμε προσεκτικά τί έχει να μας πει ο θυμός τότε θα έρθουμε σε επαφή με κομμάτια του εαυτού μας που μπορεί να μην γνωρίζαμε. Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό επαφής με τον αληθινό μας εαυτό.

 

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Δωρεάν με την εγγραφή σας η σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.

Comments are closed.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Αποκτήστε δωρεάν με την εγγραφή σας τη σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.