Είναι η κολόνα του σπιτιού;

φορμα οκτ 2011Μήπως ο σύντροφός σας δεν είναι όσο δυναμικός θα θέλατε και το βάρος των υποχρεώσεων και των αποφάσεων έχει πέσει πάνω σας; Αναζητήστε την αιτία και βοηθήστε τον να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλίες;

Η έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλιών, σε κάθε τομέα, έχει να κάνει κυρίως με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η ρίζα του προβλήματος συνήθως βρίσκεται στο ότι έτσι έχει μάθει. Δηλαδή οι γονείς του ή δεν έδιναν την ευκαιρία στο παιδί να εκφραστεί και να πάρει αποφάσεις ή του ασκούσαν πολύ ισχυρή κριτική για τις πρωτοβουλίες που τυχόν αναλάμβανε. Επομένως στην πορεία ή φοβόταν ή δεν προσπαθούσε πλέον καν να πάρει πρωτοβουλίες, καθώς έτσι απέφευγε την κριτική.

Όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται

Ένας άντρας που δεν έχει μάθει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες από μικρός συνήθως επιθυμεί μια γυναίκα ισχυρή, καθώς έτσι νιώθει ασφάλεια, αφού οι ρόλοι λειτουργούν εξισορροπητικά και συμπληρωματικά μέσα σε ένα οικείο πρότυπο για αυτόν. Μια γυναίκα δυναμική, από την άλλη, συχνά επιθυμεί να «ελέγχει» τις αποφάσεις με αποτέλεσμα συχνά οι ρόλοι να μοιράζονται έτσι που η σχέση να λειτουργεί ομαλά. Με την πάροδο όμως των ετών αυτό το «μοντέλο» μπορεί να κουράσει τη σύντροφο ή και τον σύντροφο. Πριν λοιπόν να είναι αργά θα πρέπει να δουν μαζί πώς μπορούν να αναπροσαρμόσουν τους ρόλους τους και ποιες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις μπορεί να αναλάβει ο καθένας.

Ανακατανομή αρμοδιοτήτων

Σαφώς δεν είναι εύκολο να αλλάξει ξαφνικά ο τρόπος που σκέφτεται και λειτουργεί κάποιος. Πόσο μάλλον αν ήταν πάντα έτσι και συνειδητά είχε τον «παθητικό» ρόλο στη σχέση. Η γυναίκα λοιπόν θα πρέπει να σκεφτεί αρχικά τί επιθυμεί αλλά και αν επιθυμεί το ίδιο και ο σύντροφός της. Αν είναι σύμφωνοι, θα πρέπει να γίνει μια κατανομή από τις λιγότερο σοβαρές υποχρεώσεις στις μεγαλύτερες και με μικρά βήματα να υπάρχει εξέλιξη στην ανάληψη ευθυνών. Σε αυτή τη νέα κατάσταση η σύντροφος θα πρέπει να δείξει κατανόηση, να μην είναι επικριτική και να πάρει τη γνώμη του συντρόφου της για το τί επιθυμεί ο ίδιος και τί θα μπορούσε να αναλάβει.

Πρωτοβουλίες παντού

Η μη ανάληψη πρωτοβουλιών και η χαμηλή αυτοπεποίθηση συνήθως έχει επίπτωση σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Από τη στιγμή λοιπόν που ένας άντρας θα νιώσει την ανάγκη να υψώσει το ανάστημά του θα πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και να εκφράσει τη γνώμη του ακόμα και αν συναντήσει αρνητική κριτική και αντιδράσεις από τους γύρω του, που μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει αλλιώς. Όσο δύσκολο και αν είναι, καλό θα ήταν επίσης να αξιολογήσει το κόστος αυτής της μεταστροφής. Πόσο καλό, για παράδειγμα, θα του έκανε στη δουλειά του αν ήταν πιο δυναμικός αλλά και πόσοι φίλοι θα έμεναν δίπλα του αν πλέον είχε το θάρρος της γνώμης του.

Η αλλαγή θα πρέπει να γίνει, πάντα με αργά και σταθερά βήματα, όχι μόνο στην προσωπική ζωή του ατόμου αλλά και στις φιλικές και επαγγελματικές του σχέσεις, εφόσον βέβαια το επιθυμεί.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Δωρεάν με την εγγραφή σας η σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.

Comments are closed.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Αποκτήστε δωρεάν με την εγγραφή σας τη σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.