Πώς να ερωτευτώ ξανά το σύντροφό μου

φορμα μαρ 2011Ακόμα και μετά από πολλά χρόνια μπορούμε να ξαναβγούμε το πρώτο μας ραντεβού και να αφήσουμε πίσω όλα τα αρνητικά που ο χρόνος έχει επιβάλλει στη σχέση μας.

Οι σχέσεις είναι σαν τα παιδιά. Χρειάζονται συνεχή φροντίδα για να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. Και έτσι πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Όπως στα παιδιά προσφέρουμε γερές βάσεις για να αναπτυχθούν σωστά ανάλογες πρέπει να προσφέρουμε και στη σχέση μας αν θέλουμε να χτίσουμε ένα υγιές οικοδόμημα.

Τα στάδια της σχέσης

Μια σχέση εξελίσσεται και περνάει από διάφορα στάδια. Στην αρχή έχουμε τον ενθουσιασμό, μετά προκύπτει ο έρωτας και ύστερα η αγάπη. Στο σημείο αυτό αναπόφευκτα έρχεται και το κομμάτι της συνήθειας και της ρουτίνας, το οποίο είναι φυσιολογικό καθώς η φθορά είναι μια διαδικασία που υπάρχει πάντα. Γιατί οι δυσκολίες και η καθημερινότητα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σε μια μακροχρόνια σχέση. Το θέμα όμως είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να μην την κυριεύσουν.

Η σημασία της επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική ανάμεσα στους συντρόφους. Μια σχέση για να λειτουργεί σωστά θα πρέπει να υπάρχουν κάποια θεμελιώδη στοιχεία και βασικά συστατικά, όπως ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη. Όταν υπάρχουν αυτά ακόμα και όταν ο ενθουσιασμός μετατραπεί σε έρωτα και ο έρωτας σε αγάπη θα βοηθήσουν στο να μπορέσουν οι σύντροφοι να διατηρήσουν ζωντανά τα κομμάτια εκείνα που τους έχουν ενώσει εξ αρχής.

Η αναβίωση του παρελθόντος

Για να βοηθήσουμε τη σχέση θα πρέπει και οι δύο πλευρές να κάνουν μια ανακατασκευή του νοήματός της. Του τι έχει συμβεί από τότε που ξεκίνησε η σχέση μέχρι το τώρα, τι σημαίνει για μας η σχέση μας, τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα για να την βελτιώσουμε καθώς και τι μας έκανε να αγαπήσουμε τον άλλο, γιατί καμιά φορά αυτά τα πράγματα ξεχνιούνται. Το να σκεφτούμε όμορφες στιγμές του παρελθόντος , το να γελάσουμε και να περάσουμε χρόνο μαζί σίγουρα θα μας κάνει να θυμηθούμε το πόσο ξεχωριστοί ήμασταν ο ένας για τον
άλλο!

Αμοιβαία αποδοχή και υποχώρηση

Ένα πολύ συνηθισμένο παράπονο στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι ότι ο σύντροφός μας επιμένει να κάνει πράγματα που μας εκνευρίζουν. Η ατάκα «τελικά δεν θα αλλάξεις ποτέ!» πρωτοστατεί στους καυγάδες και τον θυμό διαδέχεται η επιθυμία ο σύντροφός μας να ήταν διαφορετικός. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά που μας ενοχλούν τώρα απλά δεν τα βλέπαμε στην αρχή της σχέσης, καθώς στον πολύ έντονο έρωτα και τον ενθουσιασμό προβάλλουμε στον άλλο τις δικές μας προσδοκίες. Όταν όμως το τοπίο ξεθολώνει βλέπουμε πλέον καθαρά και τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του συντρόφου μας. Το λάθος στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άλλον ενώ θα πρέπει απλά να δούμε από κοινού ποιες συμπεριφορές και μειονεκτήματα του χαρακτήρα μας θα μπορούσαν να αλλαχθούν.

Ανανεώστε τη σχέση σας

Ο έρωτας και η αγάπη είναι συναισθήματα ευάλωτα στον χρόνο και χάνονται αν δεν τα  ανατροφοδοτούμε και δεν τα εκφράζουμε έμπρακτα. Και επειδή το «σ’ αγαπώ» μόνο δεν φτάνει…

  • Μη θεωρείτε τον άλλο δεδομένο. Αντιθέτως, να δίνετε συνεχώς ερεθίσματα στη σχέση σας ανακαλύπτοντας νέα πράγματα ο ένας για τον άλλον.
  • Εκφράστε τα συναισθήματά σας με διαφορετικούς τρόπους. Κάντε εκπλήξεις, στείλτε λουλούδια, αγοράστε ένα δώρο, γράψτε μια κάρτα ή ένα email με δύο λόγια ξεχωριστά σε μια άσχετη μέρα, αναβιώνοντας το ρομαντικό κομμάτι της ζωής που ζήσατε μαζί.
  • Αν έχετε παιδιά αποχωριστείτε τα για μερικές μέρες και αφιερώστε χρόνο στους δυο σας. Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται στην αρχή σίγουρα θα επιστρέψετε πιο ήρεμοι και αναζωογονημένοι.
  • Κάντε μια ανανέωση των όρκων που έχετε δώσει ή πηγαίνετε ένα ταξίδι και ζήστε έναν 2ο μήνα του μέλιτος.
  • Πηγαίνετε μια εκδρομή στο μέρος που γνωριστήκατε, μια βραδινή βόλτα σε μια παραλία ή στο Λυκαβηττό, αν μένετε στην Αθήνα, και αγκαλιαστείτε τρυφερά κάτω από τα αστέρια.
  • Μοιραστείτε μια κοινή δραστηριότητα που ευχαριστεί και τους δύο. Ένα χόμπι, ένα άθλημα ή ακόμα και ένα αφρόλουτρο.
  • Μη λειτουργείτε κάνοντας κάποια πράγματα σαν αγγαρεία. Αλλάξτε την καθημερινότητά σας και τροποποιήστε τις συνήθειές σας. Αν πχ τρώτε κάθε μέρα μια κοινή ώρα, κάποια φορά ντυθείτε όμορφα και κάντε αυτό το γεύμα πιο ιδιαίτερο χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος.
  • Μην παραμελείτε τον εαυτό σας. Η φροντίδα για τον εαυτό μας πέρα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ψυχολογίας μας είναι βασικό συστατικό για να διατηρηθεί μια σχέση ζωντανή και να μην μπει σε ρουτίνα.

  

Μην υποτιμάτε το σεξ

Σίγουρα το πάθος δεν μπορεί να είναι τόσο έντονο όπως στην αρχή αλλά μια καλή σεξουαλική ζωή φέρνει σίγουρα το ζευγάρι πιο κοντά. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει διάθεση από κοινού για εναλλαγή και προσπάθεια στο τι διαφορετικό μπορούμε να κάνουμε στο κομμάτι της σεξουαλικής μας ικανοποίησης. Κάντε σεξ σε ασυνήθιστα μέρη, ακόμα και αυτό είναι στην κουζίνα του σπιτιού σας και όχι πάλι στην κρεβατοκάμαρα.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Δωρεάν με την εγγραφή σας η σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.

Comments are closed.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Αποκτήστε δωρεάν με την εγγραφή σας τη σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.