Όταν η ανεργία βλάπτει την υγεία

φορμα μαρ 2011Η ανεργία είναι μια λέξη που ολοένα και συχνότερα ενσωματώνουμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, και η κατάθλιψη, το άγχος και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας έρχονται να προστεθούν στις άμεσες συνέπειές της, πλήττοντας κυρίως τους άντρες.

…Και στην Ψυχολογία

Ανάμεσα στις ψυχολογικές συνέπειες της ανεργίας κατατάσεται το υπερβολικό άγχος, η κατάθλιψη, οι εξαρτήσεις από διάφορες ουσίες, τα συμπλέγματα, η απελπισία, η απώλεια της χαράς της ζωής και ο αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας.

Στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχολογία αποκτούν επίσης σοβαρές διαστάσεις, καθώς μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών ανάμεσα στους ανέργους της Πάτρας και της Σύρου κατέδειξε μεγαλύτερη συχνότητα ψυχικών διαταραχών και κατάθλιψης.

Γεγονός που εξηγείται, καθώς για ένα άντρα μια πολύ καλή κοινωνική θέση και αναγνώριση εξαρτάται συνήθως άμεσα από την εργασία του. Άρα, αν χαθεί η εργασία, χάνεται και ο κύριος ρόλος στον οποίο βασίζει όλη τη δύναμή του. Οι άντρες σε συνάρτηση με τα κοινωνικά πρότυπα αλλά και την αυτο-εικόνα και τις προσδοκίες τους όταν μένουν άνεργοι έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, αισθάνονται ότι απορρίπτονται από την κοινωνία αλλά και τη σύντροφό τους και αναπτύσσον αισθήματα θλίψης, ανικανότητας και απογοήτευσης, παρουσιάζοντας ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης.

Ο Ρόλος της Συντρόφου

Όπως σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις η σύντροφος θα πρέπει να είναι υποστηρικτική απέναντι στον άντρα της. Χρειάζεται να δείξει ότι πιστεύει σε εκείνον και ότι μαζί μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Όλο αυτό βέβαια προϋποθέτει ένα γερό οικοδόμημα σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι. Η σύντροφος είναι αυτή που θα πρέπει να συμβάλει θετικά στην ψυχολογία του άντρα δείχνοντά του πόσο τον εκτιμά και αναγνωρίζοντας τη αξία του ως πατέρα, συντρόφου και φίλου μέσα από την προσφορά του στο σπίτι, στην ανατροφή των παιδιών, στις εξωτερικές δουλειές κ.ά. Επίσης επειδή για έναν άντρα που ξαφνικά καλείται να μείνει στο σπίτι είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς του σε ένα κλίμα κατανόησης και αλληλοβοήθειας θα πρέπει να βρεθεί μια λύση βολική και για τις δύο πλευρές με την κατανομή των υποχρεώσεων σύμφωνα με τις ικανότητες και τις επιθυμίες του καθένα.

Συμβουλές Αντιμετώπισης

Η λύση κάθε προβλήματος εξαρτάται πάντα από τον τρόπο που ερμηνεύει κανείς την κατάσταση. Γι΄αυτό:

  • Αντιμετωπίστε την κατάσταση ως προσωρινή εστιάζοντας στο παρόν χωρίς καταστροφολογίες και απογοητεύσεις.
  • Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στο ζευγάρι, γιατί ο άντρας θα βιώσει πλήρη απόρριψη.
  • Όσο ο άντρας βρίσκεται στο σπίτι θα πρέπει να παραμένει ενεργός γιατί το κομμάτι της προσφοράς είναι πολύ σημαντικό για τη θετική ψυχολογία του.
  • Προκειμένου να βρει και πάλι δουλειά θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον κύκλο γνωριμιών του, να αυξήσει τα προσόντα του και να αναζητήσει ενδεχομένως τί πήγε λάθος στην προηγούμενη εργασία του ώστε να βελτιωθεί.
  • Αν δεν δουλεύει ούτε η σύντροφος, θα μπορούσε αν είναι δυνατό και πιο εύκολο για εκείνη να βρει η ίδια δουλειά και να συμβάλει οικονομικά στο σπίτι μέχρι τουλάχιστον να αποκατασταθεί επαγγελματικά ο άντρας.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Δωρεάν με την εγγραφή σας η σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.

Comments are closed.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Αποκτήστε δωρεάν με την εγγραφή σας τη σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.