Σκέψεις Φίλων

φορμα ΟΚΤ 2010Η φίλη μου με αντιγράφει

Με την Άννα είμαστε κολλητές/φίλες από το Δημοτικό. Όσο περνάει ο καιρός όμως μου γίνεται φανερό κάτι που άλλοι είχαν παρατηρήσει εδώ και καιρό. Ότι με αντιγράφει σχεδόν σε όλα. Στη μουσική και στις ταινίες που προτιμώ, στο ντύσιμο, στις εκφράσεις…Νιώθω σαν να προσπαθεί να μου κλέψει τη ζωή. Τί να κάνω;

Η απάντηση της ειδικού

Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι δύο φίλες είναι σημαντικό να μοιράζονται κοινές αξίες, να αποδέχεται η μια την άλλη και να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Για αυτό είναι απαραίτητο να τεθεί το ερώτημα για ποιο λόγο σε αντιγράφει η φίλη σου και να διαπιστωθεί ποιες είναι οι προθέσεις της. Για παράδειγμα, σε αντιγράφει επειδή αποτελείς αντικείμενο θαυμασμού γι’ αυτήν ή επειδή σε ζηλεύει; Και στις δύο περιπτώσεις η φίλη σου προσπαθεί μέσα από την αντιγραφή να αποκομίσει τα οφέλη που θεωρεί ότι συγκεντρώνεις μέσα από συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας σου. Στην πρώτη περίπτωση το κίνητρό της είναι θετικό, καθώς επιθυμεί να βελτιώσει τον εαυτό της. Στη δεύτερη περίπτωση όμως είναι αρνητικό (ειδικά αν η ζήλια της εκδηλώνεται σε υπερβολικό βαθμό), καθώς είναι πιθανόν να επιθυμεί να εστιάσουν οι άλλοι την προσοχή τους σε εκείνη παρά σε εσένα. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως φαίνεται ότι η φίλη σου δεν αποδέχεται κομμάτια του εαυτού της, μια και εκδηλώνει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά απέναντί σου. Έτσι θα σου πρότεινα να συζητήσετε με ειλικρίνεια τα θέματα αυτά εφόσον είστε «κολλητές» και επιθυμείτε να παραμείνετε.

Φίλοι εξ’ αποστάσεως

Η καλύτερη μου φίλη έφυγε πρόσφατα για το εξωτερικό, όπου και σκοπεύει να μείνει μόνιμα. Ξέρω ότι είναι για το καλό της και θέλω να είναι ευτυχισμένη, όμως δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι θα χαθούμε, γεγονός που με στεναχωρεί αφάνταστα.

Η απάντηση της ειδικού

Το γεγονός ότι η καλύτερη σου φίλη μετακόμισε στο εξωτερικό δεν σημαίνει ότι θα χαθείτε κιόλας. Είναι κατανοητό ότι αυτό σε στεναχωρεί και ότι θα την ήθελες κοντά σου τόσο στα δύσκολα όσο και στα εύκολα. Όταν όμως οι βάσεις που έχουν τεθεί σε μια φιλία είναι υγιείς, τότε αυτή μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και εξ αποστάσεως. Θα μπορείς και πάλι να επικοινωνείς με τη φίλη σου, να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, να υπάρχει αλληλοκατανόησηόπως και πριν, με τη διαφορά ότι αυτό θα γίνεται μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικών μέσων ή ακόμη και επισκεπτόμενη η μια την άλλη όταν αυτό είναι εφικτό. Επομένως η φιλία σας μπορεί να διαταρηθεί εφόσον είστε διατεθειμένες να το δείξετε έμπρακτα.

Λίγοι φίλοι και καλοί;

Πάντα ήμουν μοναχικός άνθρωπος και οι φίλοι μου ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Τελευταία όμως βλέποντας άλλους με μεγάλες παρέες νιώθω μάλλον μειονεκτικά και αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να ανοιχτώ σε περισσότερα άτομα. Μπορούν όμως όντως οι περισσότεροι φίλοι να με κάνουν να νιώσω καλύτερα;

Η απάντηση της ειδικού

Το γεγονός ότι οι φίλοι σου είναι μετρημένοι στα δάχτυλα δεν σημαίνει ότι οι άλλοι που έχουν περισσότερους φίλους είναι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με σένα. Αυτό που χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου δεν είναι ο αριθμός των φίλων αλλά η ποιότητα των σχέσεων σου μαζί τους. Αν οι φίλοι σου καλύπτουν τις συναισθηματικές σου ανάγκες και νιώθεις ικανοποίηση, τότε θα πρέπει να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη που τους έχεις. Αν όμως σκέφτεσαι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πραγματικά κοντά σου, τότε θα σου πρότεινα να εστιάσεις στα κριτήρια επιλογής των φίλων σου και στο τι χρειάζεται να τροποποιήσεις ώστε να αποκτήσεις εκελινους τους φίλους με τους οποίους θα μπορείς να αισθάνεσαι ότι είσαι ο εαυτός σου.

Συνάδελφοι και φίλοι. Γίνεται;

Γενικά αποφεύγω τις στενές επαφές στη δουλειά, καθώς θέλω να διαχωρίζω την προσωπική μου ζωή από την επαγγελματική. Τελευταία ωστόσο γνώρισα μια συνάδελφο με την οποία θα μπορούσαμε να γίνουμε φίλες. Ωστόσο διστάζω να το κυνηγήσω. Κάνω καλά ή χάνω έναν άνθρωπο που θα άξιζε να έχω στη ζωή μου;

Η απάντηση της ειδικού

Η σύναψη φιλικών σχέσεων στη δουλειά δεν σημαίνει ότι έχεις ταυτίσει την προσωπική σου ζωή με την επαγγελματική. Ένας άνθρωπος «μπλέκει» την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή όχι όταν έχει φιλίες στη δουλειά αλλά όταν μεταφέρει καταστάσεις από τον έναν τομέα εις βάρος του άλλου, π.χ. αν μεταφέρει τα ενδοοικογενειακά του προβλήματα στο χώρο εργασίας και αντίστροφα κ.λ.π. Γι’ αυτό θα σου πρότεινα να μην απομακρυνθείς από τη συνάδελφό σου, αλλά να θέσεις τα όρια μεταξύ της επαγγελματικής και της φιλικής σου σχέσης.

Μπορώ να είμαι φίλη με τον πρώην μου;

Ο Τάσος ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου και ήμασταν μαζί πέντε χρόνια. Πριν από 6 μήνες χωρίσαμε και ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν είχαμε καμία επαφή, πρόσφατα μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι θέλει να «μείνουμε φίλοι». Δεν ξέρω τί να κάνω όμως, παρότι πλέον δεν αισθάνομαι τίποτε ερωτικό γι’αυτόν και πιστεύω ούτε αυτός για μένα.

Η απάντηση της ειδικού

Πρώτα από όλα χρειάζεται να ειπωθεί ότι για να είμαστε φίλοι μέ ένα άλλο άτομο είναι απαραίτητο να είμαστε ειλικρινείς «στα θέλω» μας. Στην περίπτωση αυτή προϋπήρχε μια ερωτική σχέση την οποία ο πρώην φίλος σου θέλει να διατηρήσει αυτή τη στιγμή σε φιλικό επίπεδο. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια είναι τα δικά σου «θέλω». Είσαι έτοιμη να δεχτείς κάτι τέτοιο; Είσαι σίγουρη ότι μπορείς να είσαι μόνο φίλη του και ότι αυτός νιώθει έτσι; Είναι σημαντικό να είστε και οι δύο ξεκάθαροι και σαφείς σε αυτό το σημείο, καθώς και να  θέσετε όρια στη νέα σας σχέση. Έτσι θα αποφευχθεί και ο κίνδυνος ανάπτυξης εκ νέου ερωτικής έλξης ανάμεσά σας, εφόσον επιθυμείτε να αποκτήσετε πλέον μια φιλική σχέση.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Δωρεάν με την εγγραφή σας η σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.

Comments are closed.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Αποκτήστε δωρεάν με την εγγραφή σας τη σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.