Επικοινωνήστε καλύτερα με το σύντροφό σας

epikoinoniste-kalytera2Τί είναι αυτό που κάνει την επικοινωνία μεταξύ δύο συντρόφων δύσκολη; Είναι ένα ερώτημα που έχουν θέσει πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωή τους.

Η επικοινωνία βασίζεται στη μεταφορά μηνυμάτων από έναν πομπό προς ένα δέκτη, από έναν ομιλητή προς ένα ακροατή. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των μηνυμάτων μπορεί να μεσολαβήσουν διάφοροι παράγοντες που θα δυσχεραίνουν την κατανόηση τους.

Για αυτό τί χρειάζεται να κάνουμε για να επικοινωνούμε καλύτερα;

  1. Να ακούμε προσεκτικά αυτό που έχει να μας πει ο σύντροφός μας, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή δε μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι απάντηση θα δώσουμε στα λεγόμενα του συντρόφου μας, δε θα κριτικάρουμε αυτά που μας λέει, δε θα προσπαθήσουμε  να επιβάλλουμε την άποψή μας.
  2. Δεν διακόπτουμε το σύντροφο μας όταν μας μιλάει. Τον αφήνουμε να ολοκληρώσει τη σκέψη του και μετά απαντάμε.
  3. Aν δεν έχουμε καταλάβει τι μας έχει πει ο σύντροφός μας, κάνουμε διευκρινιστικές ερωτήσεις με τον εξής τρόπο: είτε λέγοντας του ότι αυτό το σημείο δεν μας είναι ξεκάθαρο είτε επαναλαμβάνοντας τα λόγια του έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κατανοήσει σωστά αυτό που θέλει να μας πει.
  4. Όταν εκφράζουμε την άποψή μας χρειάζεται να είμαστε συγκεκριμένοι (τι ακριβώς θέλουμε να πούμε), χωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το τι μπορεί να θέλει να πει ο σύντροφός μας και χωρίς να τον χαρακτηρίζουμε αρνητικά.
  5. Εκφράζουμε την άποψη μας πάντα στο α’ πρόσωπο π.χ. πιστεύω ότι, έχω την εντύπωση ότι, αισθάνομαι ότι. Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε ότι πρόκειται για δική μας άποψη.
  6. Προσπαθούμε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου έτσι ώστε να έχουμε επίγνωση του πώς θα αισθανθεί ο σύντροφος μας όταν εκφράζουμε συγκεκριμένες σκέψεις και επιθυμίες.
  7. Ο τόνος της φωνής, η στάση του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου μας χρειάζεται να βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με αυτό που θέλουμε να πούμε.
  8. Όταν εκφραζόμαστε ξεκινάμε πάντα από το θετικό έτσι ώστε να μπορεί να δεχθεί ο σύντροφός μας πιο εύκολα κάποιο παράπονό μας. Με αυτό τον τρόπο ο σύντροφός μας δεν θα τηρήσει αμυντική στάση.
  9. Εστιαζόμαστε πάντα στο παρόν χωρίς να κάνουμε αναφορές στο παρελθόν.
  10. Ακόμη και αν πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο, καλό είναι να μπορούμε να ακούσουμε και μια άλλη γνώμη. Διαφορετικά αν είμαστε απόλυτοι είναι σαν να περιορίζουμε το οπτικό μας πεδίο και να τα βλέπουμε όλα άσπρα-μαύρα στερώντας από τον εαυτό μας τις ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρίζου.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Δωρεάν με την εγγραφή σας η σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.

Comments are closed.

Εγγραφείτε δωρεάν στο μηνιαίο newsletter.

Αποκτήστε δωρεάν με την εγγραφή σας τη σύντομη συνεδρία χαλάρωσης και το μοναδικό τετράδιο ευγνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ για την εγγραφή και σύντομα θα παραλάβετε τα δώρα σας!

Κάτι συνέβη λάθος. Προσπαθήστε ξανά.